Aktivnosti
Promocije
Adresar

Birotehna

Opština: Smederevo
Adresa: Karadjordjeva 21
Telefon: (+381 26) 640 333, 225 056

Turbo dizel servis d.o.o.

Opština: Kruševac
Adresa: Mihajla Živića 1A
Telefon: (+381 37) 886 044

Hotel Moskva

Opština: Beograd
Adresa: Balkanska 1
Telefon: (+381 11) 268-6255

Vrnjačka Banja apartmani "MAKOJEVIć"

Opština: Vrnjačka Banja
Adresa: Vrnjačka 54a

Auto servis Dragačevac

Opština: Čačak
Adresa: Prislonica, Ibarski put bb
Telefon: (+381 32) 485 730
Prijatelji sajta
Korisni linkovi

Avantura › Letenje

Letenje

Zahvaljujući višedecenijskoj tradiciji, u Srbiji je danas aktivno preko 70 organizacija koje se bave vazduhoplovnim sportovima i svim savremenim oblicima letenja:

    Jedriličarstvo
    Paraglajding
    Ultra lake letelice
    Motorno letenje
    Padobranstvo
    Balonarstvo

SPORTSKI AERODROMI:

    BEOGRAD – Aerodrom „Lisičji jarak“
    BOR – Sportski aerodrom
    VALjEVO – Aerodrom Divci
    VRŠAC – Aerodrom Vršac
    ZRENjANIN – Aerodrom Ečka
    KIKINDA – Aerodrom „Drakslerov salaš“
    KNjAŽEVAC – Aerodrom Minićevo
    KRALjEVO – Sportski aerodrom
    KRUŠEVAC – Aerodrom Koširsko polje
    LESKOVAC – Aerodrom „Mira“
    NOVI SAD – Aerodrom Čenej
    PANČEVO – Sportski aerodrom
    PARAĆIN – Aerodrom Davidovac
    SMEDEREVO – Sportski aerodrom
    SMEDEREVSKA PALANKA – Aerodrom Rudine
    SOMBOR – Aerodrom Sombor
    SREMSKA MITROVICA – Aerodrom Veliki Radinci
    SUBOTICA – Aerodrom Bikovo
    TRSTENIK – Sportski aerodrom
    UŽICE – Aerodrom Ponikve

Zmаjаrstvo

Zmаjаrstvo je jedаn od vаzduholovnih sportovа. To je rekreаcioni i tаkmičаrski sport srodаn vаzduhoplovnom jedriličаrstvu, аli koji koristi mnogo jednostаvniju konstrukciju kojа se sаstoji od metаlnog kosturа preko kogа je rаzаpeto plаtno - zmаjа, sа pilotom koji visi u vezаmа ispod krilа i koji kontroliše let menjаnjem položаjа težištа.

Prve eksperimente sа plаnirаjućim letom rаdio je pionir vаzduhoplovstvа, Oto Lilijentаl, u toku kаsnog 19. vekа. Te letjelice bi dаnаs mogli dа klаsifikujemo kаo zmаjeve.

Moderne zmаjeve izmislio je Nаsin tehničаr Frаncis Rogаlo (Francis Rogallo) 1948. godine kаdа je pronаšаo flekskit (Flexkite). Deltа krilo NASA je nаmerаvаlа dа upotrebi kаo sistem zа povrаtаk аstronаutа nа zemlju.

Balonarstvo

Balonarstvo - letenje balonom je nešto posebno i razlikuje se od bilo čega drugog, jer stvara osećaj lebdenja. Balon je vrsta letelice u kojoj se osećate potpuno slobodno, jednostavno ste deo vazduha oko sebe, deo prirode... Standardna varijanta slobodnog leta traje 60 do 90 minuta, odvija se na visini do hiljadu metara, mada je, zavisno od vremenskih uslova, moguće dobiti odobrenje kontrole leta i za let na visini do dve hiljade metara.

Balon je moguće iznajmiti i za različite specijalne prilike, kao što je venčanje u balonu, proslava godišnjice, proslava rođendana, iskakanje padobranom iz balona, snimanje spotova... Moguće je i da nekome poklonite let balonom.

Paraglajding

Paraglajding (eng. paragliding) ili padobransko jedrenje spada u tzv. ekstremne ili adrenalinske sportove, a paraglajder je letelica bez dodatnog motora kojom se poleće zatrčavanjem sa padine (poletišta). Pilot je smešten na sedištu (sistemu veza) ispod krila koje je ispunjeno vazduhom. Krilo je povezano mrežom kanapa koje se povezima slivaju u dve gurtne (leva i desna) kojima se krilo vezuje za sedište. Pored krila (paraglajdera) i sedišta, u neophodnu opremu spadaju rezervni padobran i kaciga. U dodatnu opremu spadaju uređaji za pokazivanje visine,  uređaji za navigaciju i radio-stanica.

Paraglajding je jedan od najmlađih vazduhoplovnih sportova i jedan od najlakših i najjednostavnijih načina da se ostvari san o letenju. Ovaj sport se intezivno razvija i širi u poslednjih petnaest godina i sve više uzima maha u sportskom vazduhoplovstvu. Osnovni razlog ovome je taj što ovaj sport ne zahteva prevelika finansijska sredstva i vreme što je u današnje vreme nešto što se i najmanje ima. U ovom sportu ne postoje komplikovane procedure, zakoni, duge i naporne obuke, sve ono što ubija zadovoljstvo, spontanost i slobodu letenja. Sve što je potrebno je dobra volja i malo slobodnog vremena, a za uzvrat se dobija mogućnost velike avanture.

Padobranski klub "Fenix" Beograd
Borivoja Stevanovića 17
Beograd-Zvezdara
www.pkfenix.com
   
Aero klub "Novi Sad" Novi Sad
Međunarodni put 257
Novi Sad - grad
www.aeroklub-novisad.com
   
Padobranski klub "Nebeski..
Vojvode Milenka 35/1
Beograd-Savski Venac
www.nebeskidijamant.com

Aeroklub "Kikinda" Kikinda
Bašaidski drum bb
Kikinda
www.aeroklubkikinda.rs
   
Padobranski klub "Srebrni Zmaj"
Zrenjaninski put BB
Beograd-Palilula
www.srebrnizmaj.rs
   
Aero klub "Naša klila" Paraćin
Branka Krsmanovića 55
Paraćin

Pročitano 3195 puta
Ocena:
 
Oceni:
Pošalji prijatelju
Komentariši X

Pošalji prijatelju X

Slični članci

Speleologija

Speleologija (grčki: spelaion-pećina + logos-riječ, govor) je nauka koja istražuje nastanak i razvoj jama i pećina. Speleologija je interdisciplinarna nauka, kombinira znanje hemije, biologije, geologije, meteorologije, i kartografije; te analizira i prati podzemne vode i puteve. Ukratko, spelologiju možemo opisati kao istraživanje jama i pećina. Samim nazivom...
Speleologija

Rafting i splavarenje

Osetite pravu zabavu i avanturu na raftingu (splavarenju) po najlepšim srpskim divljim rekama. Uživajte najlepši odmor u Srbiji uz širom sveta poznatu srpsku kuhinju, narodnu, zabavnu i rok muziku i tople ljude koji vam žeže dobrodošlicu u svako doba godine. Uz rafting u Srbiji doživite Balkan na originalan način. Na linkovima pored, možete pronaći...
Rafting i splavarenje
Promocije
Prijava
Društvene mreže
Prijatelji sajta
Anketa

Koja reka je po vama najlepša?

Tisa
Ibar
Lim
Begej
Zapadna Morava
Rzav
Tamiš
Lepenica
Ukupno glasova: 82
Kursna lista